Ste vedeli, da je 1. junij Svetovni dan mleka? Da, res je!

Ali ima mleko noge? Hmmm…

Pri izbirnem predmetu Sodobna priprava hrane smo se o tem pogovarjali že v jeseni, ko smo obiskali kmetijo Duša v Lučah pri Grosupljem. Tam nam je gospodarica Andreja predstavila dejavnost njihove kmetije, ki se ukvarja prav s pridelavo mleka in mlečnih izdelkov. Najprej nam je povedala vse o vrstah in reji goveda, nato pa razložila postopke pridelave različnih mlečnih izdelkov: jogurt različnih vrst in okusov, mlad sir, sir za pečenje, skuto, maslo in še in še. Ob tem smo lahko izdelke tudi poskusili. Najljubši nam je bil jogurt z okusom stracciatella in sir za žar, ki je ob hladnem deževnem dnevu še posebej prijal. Preden smo odšli nazaj proti šoli, smo lahko pokukali še v hlev in spoznali kako poteka skrb za živali.

Od tedaj je preteklo nekaj mesecev, a ob bližajočem se Svetovnem dnevu mleka smo se ponovno spomnili našega jesenskega obiska na kmetiji. V okviru projekta Mlekastično! Izberem domače! Smo obnovili in poglobili znanje o belem zlatu – mleku. Spoznali smo, da je mleko »superživilo« in je zelo pomemben del naše prehrane. Zaužijemo ga lahko surovega ali pa v obliki mlečnih izdelkov. Dobro je predvsem za odraščajoče otroke in tudi za športnike, saj vsebuje veliko beljakovin, vitaminov in mineralov.

Da ne bi znanje ostalo le v naših glavah, smo na šolskem hodniku pripravili ozaveščevalni pano, ki opomni tudi ostale učence naše šole, da je 1. junij Svetovni dan mleka in da je mleko dragoceno živilo. Pa še v sladoledu se skriva!

Torej, ali smo dobili odgovor na vprašanje, če ima mleko noge? Da, mleko ima noge, ampak le na začetku njegove poti. Potem zapusti kmetijo in …

Zapisala: Metka Anžič

(Visited 59 times, 1 visits today)
Dostopnost