Od čebele do medu

Obisk čebelarskega muzeja g. Antona Koželja

V petek, 17. 11. 2017, je bil na naši osnovni šoli poseben dan, namenjen tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, čebelam in čebelarjenju. Na dan slovenske hrane, ko se po šolah v Sloveniji na mizah bohotijo med, mleko, maslo, kruh in jabolka lokalnih proizvajalcev, smo se Šmarčani pomembnosti čebel in sadu njihovega dela spomnili tudi v pesmi. Ob osrednji prireditvi v avli je vsem učencem šole učenka Eva Vilar v pozdravnem nagovoru predstavila pomen in pomembnost zajtrka, prednosti lokalne pridelave živil ter pomen kmetijstva in čebelarstva. Učenci šestih razredov in mladinski pevski zbor so nato ob spremljavi našega harmonikaša Matica Hočevarja in pod vodstvom Nives Kemperle zapeli Slakovo pesem Čebelar. Petju so se pridružili tudi vsi ostali učenci in delavci šole, po zapeti melodiji in aplavzu pa so se učenci z učitelji odpravili v razrede na medeni zajtrk. Čebelarja g. Koželj in g. Žnidaršič sta nam darovala med, ki so ga lačna usta z veseljem snedla do zadnje kapljice.

V šestih razredih, ki so ta dan pod vodstvom organizatorke Vesne Groznik imeli naravoslovni dan, je nato sledil ogled filma S čebelo do medu, kjer so učenci izvedeli vse o čebelji družini, njihovi prehrani, o tem, kako nastane med, katere vrste medu poznamo in za kaj vse je med zdravilen in uporaben. Poučili so se tudi o pomenu opraševanja, ki ga ob tem opravijo čebele. Zatem so se šestošolci peš odpravili na dom čebelarja Antona Koželja, kjer so si ogledali  njegov edinstven čebelarski muzej. Gospod nam je povedal še veliko zanimivih stvari v zvezi s čebelami, s katerimi se ukvarja že vse življenje in ima zato s tega področja bogate izkušnje. Njegova žena, ga. Vida Koželj, nam je pripravila sladko presenečenje: medenjake in degustacijo medenih izdelkov. Učenci so svoje pridobljeno znanje dokazali z reševanjem delovnih listov ob povratku v šolo. Dan je bil poučen, predvsem pa sladek.

Utrinke si oglejte na fotografijah, za katere sta poskrbeli Vesna Groznik in Suzana Petrovič.

Besedilo pripravila: Vesna Groznik

(Visited 97 times, 1 visits today)
 
 
 

Deli



 
 
 
 
Dostopnost