“Slovenska karitas  s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že 18. leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo za posledicami alkohola. Letošnja spodbuda nosi podnaslov »Beseda zdravi.« Vsak izmed nas je povabljen, da izbere pravo potezo bodisi doma, na cesti, pri delu v službi in v družbi odgovorno brez alkohola in drugih drog. Želimo si, da bi se znali veseliti brez alkohola tako v domačem in družinskem okolju kot tudi med prijatelji in v družabnem okolju.”

Tako so osnovno- in srednješolce nagovorili predstavniki akcije 40 dni brez alkohola, ki so v svojo družbo že peto leto zapored privabili tudi učenko 9. razreda naše šole – Taro Raišić. Ta je svojim prispevkom Spet doma tokrat osvojila odlično prvo mesto med vsemi prispelimi besedili iz vse Slovenije.

Tara je dekle, ki se izzivov ne loteva ravnodušno, ampak v snov, ki ji jo kot študijsko gradivo (četudi le skozi glasbo, film ali dobro knjigo) ponuja življenje, zagrize predano in z užitkom. V njeni zgodni je tako mogoče zaslišati mladosten krik in pogumno zaletavost – ta se najbolj kaže v njenem odrezavem slogu zapisovanja – hkrati pa avtoričine besede rišejo odgovorno rdečo nit optimizma, ki bralca prepriča, da so generacije mladih, s katerimi sobivamo in zorimo, tudi še sočutne.

Tari za izjemen dosežek med osnovno- in srednješolci iskreno čestitamo, vam pa v branje prilagamo zmagovalni prispevek.

Tara Raišić: Spet doma

Več o natečaju na https://brezalkohola.si/rezultati-nagradnega-literarnega-natecaja-vir-veselja-in-povezanosti-2024/.

Prispevek: Barbara Struna Garvey

(Visited 125 times, 1 visits today)
Dostopnost