Projekt pri španščini (izbirni predmet)

Pri izbirnem projektu Španščina smo se v zadnjem delu šolskega leta posvetili španski in latinoameriški hrani in receptom. Najprej smo se spoznali s španskim besediščem, nato pa s pomočjo programa Canva izdelali plakat za eno izmed tipičnih jedi. Učenci so lahko izbirali med mehiškimi, argentinskimi, venezolanskimi, čilenskimi, španskimi in drugimi jedmi. Izbrali so si:

  • Paella: Tradicionalna španska jed iz riža, običajno kuhana s piščancem, morsko hrano (školjke, kozice, lignji), zelenjavo in začimbami, kot je žafran, ki daje jedi značilno zlato barvo.
  • Tacos: Mehiška specialiteta, kjer je tortilja (koruzna ali pšenična) napolnjena z različnimi nadevi – mesom (govedina, piščanec, svinjina), zelenjavo, sirom, avokadom, čebulo in omakami.
  • Churros con chocolate: Sladka španska ali latinskoameriška sladica – ocvrte “palčke” iz testa, posute s sladkorjem in cimetom, postrežene z gostim vročo čokolado za pomakanje.
  • Tamales: Tradicionalna mehiška jed, narejena iz mase iz moke koruze (masa harina), polnjene z mesom, sirom ali zelenjavo, zavita v koruzno ali bananino listje in kuhana na pari.
  • Arepas: Priljubljena jed v Venezueli in Kolumbiji, narejena iz koruzne moke, oblikovana kot ploske hlebčke, ki jih lahko prerežeš in napolniš z različnimi nadevi, kot so sir, meso ali fižol.
  • Empanada: Polmesečna pita iz kvašenega ali listnatega testa, polnjena z mesom, sirom, zelenjavo ali celo sladkimi nadevi, priljubljena po vsej Latinski Ameriki in Španiji.
  • Quesadilla: Mehiška jed iz tortilje, znotraj katere je sir in po želji tudi meso, zelenjava ali fižol, prepognjena in popečena do zlato rjave barve, da se sir stopi.
  • Tortilla de patatas: Krompirjeva omleta s čebulo in jajcem na španski način.

Izdelke si lahko ogledate na panoju v šolski avli in v galeriji.

Preberite še

© Osnovna šola Šmarje – Sap, Ljubljanska cesta 49, 1293 Šmarje – Sap