Jesen nas te dni s svojimi hladnimi pozdravi vabi v zaprte prostore, do koder brivec veter nima vstopa. Dopoldneve tako sploh ni več težko preživljati v šoli, kjer je prijetno toplo, pa vendar so devetošolci v preteklih tednih zanjo izbrali še bolj prefinjeno, umetniško dozorelo in kulturno zrelo izbiro v samem središču glavnega mesta: SNG Opero in balet Ljubljana.

Kulturni dan pod taktirko Nives Kemperle in v spremstvu jezikoslovk smo kljub jesenskim vremenskim tonom polovično preživeli na prostem. Po zanimivem ogledu operne hiše smo se namreč na malico odpravili kar v Čolnarno v park Tivoli, kjer smo si najpogumnejši privoščili čisto pravo kavo, v drugo roko pa vzeli šolske sendviče, da bi se pred vnosom doze operne umetnosti okrepčali in dobro prebudili.

V opravi, ki je bila slavnostna, kot je za k pouku redko, smo se nato odpravili na ogled opere Gorenjski slavček, ki nas je z barvitostjo scenske postavitve in razgibanimi glasovi nastopajočih popeljala v svet romantičnih zapletov in zmot, nekatere pa zazibal v globok sen. Ob aplavzu na koncu predstave so tako prvi kot drugi pristali nazaj na realnih tleh in se v petah, krilcih, kravatah in metuljčkih odpravili z avtobusom v Šmarje, od koder smo, dolenjski slavčki, odčivkali domov.

Avtorica besedila in fotografij: Barbara Struna

 

(Visited 25 times, 1 visits today)
Dostopnost