Zadnji septembrski četrtek smo se učenci predmeta Turistična vzgoja z učiteljico odpravili z avtobusom na turistično raziskovanje Grosuplja. Najprej smo obiskali smo Občino Grosuplje in direktorju Zavoda za razvoj turizma, Urošu Permetu, zastavili nekaj vprašanj.  Potem smo se  kot turisti podali v gostišče Krpan na pogovor z gospo in gospodom Virant.  Kaj novega smo izvedeli?

  • Zavod za turizem ima prostor v mestni knjižnici.
  • Idej in želja za razvoj te gospodarske panoge je na Občini obilo.
  • Turistov beležijo 15000, veliko pa je neregistriranih.
  • Aktivnih vodičev v občini je trenutno 5, število pa se bo v kratkem povečalo za 15.

Na podlagi pogovora smo naredili sledeči seznam največjih zanimivosti občine:

  1. Tabor Cerovo (http://www.td-tabor.si/index.php/sl/).
  2. Po sledeh vodomca – naravoslovna učna pot (http://www.cer.si/gozdna-ucna-pot), novo v 2018!
  3. Radensko polje s Kopanjem(http://www.radenskopolje.si/Predstavitev.html) v prihodnje želijo postaviti avdio-vizualen center za obiskovalce ter učne poti, opazovalnice in razgledni stolp.
  4. Županova jama (https://www.zupanovajama.si/wp/) nudi 8 pedagoških programov.
  5. Čebelarstvo Koželj – muzej (http://www.kozelj.info/turizem.htm) letno že zdaj obišče več kot 30 avtobusov iz tujine.
  6. V prihodnosti tudi: Zacurek Šmarje-Sap – področje bi se uredilo in očistilo ribnik z bližnjo okolico, postavilo nekaj igral, klopi in poti ter fitnes naprav.
  7. Rekreacijsko območje Koščakov hrib (https://www.grosuplje.si/objava/14896).
  8. Turnček Šmarje-Sap – potencial, težave pri vprašanjih vzdrževanja.

Gostišče Krpan – zanimivo:

  • Gostišče obratuje več desetletij in zaposluje 15 ljudi.
  • Pet kuharjev dnevno pripravi 700 obrokov, pa tudi vegetarijansko, vegansko in azijsko hrano.
  • Nudijo tudi samopostrežno vodo.
  • Na aplikaciji Malcajt (https://www.malcajt.com/) preverite dnevno ponudbo gostišča.
  • Natakarji pobirajo naročila preko aplikacije.
  • Gostišče s tremi zvezdicami ima 6 sob, od tega so 4 enoposteljne, 2 pa dvoposteljni.
  • Gostinec mora biti prijazen, ustrežljiv, potrpežljiv, hiter, natančen, poliglot.
  • Delavcev v gostinstvu danes primanjkuje.

Na koncu pogovora so nam zaposleni pripravili presenečenje: toplo pogostitev, desert pa smo si privoščili sami. Po ogledu sob, prostorov in kuhinje, smo zadovoljni in siti zapustili Grosuplje. Naučili smo se veliko novega. Potrjujemo »naš« pregovor: »Turizem gre skozi želodček.« Upamo, da smo koga med bralci navdušili nad raziskovanjem lepot ter okušanjem dobrot v naši občini.

Besedilo in fotografija: Polona Ferbežar

(Visited 9 times, 1 visits today)
Dostopnost