Osmošolci iz Šmarja smo se v začetku oktobra odpeljali čez mejo proti Zagrebu, kjer smo dan preživeli v družbi rastlinskih, kulturno-zgodovinskih in živalskih posebnosti mesta. Začeli smo v botaničnem vrtu, ki je bil osnovan leta 1890 in nas je navdušil predvsem s tropskim rastlinjem v rastlinjaku. Po srečanju z zgovorno vodičko, Koprčanko, ki že trideset let zadovoljno biva v Zagrebu, je sledil postanek z malico na Glavnem kolodvoru, od tam pa nas je pot vodila mimo največjih znamenitosti mesta: Univerze v Zagrebu, Narodnega gledališča, množice parkov in muzejev.

Sprehod je z glasnim pokom natanko ob dvanajstih prekinil top nad mestno vzpenjačo, ki je svetovno poznana kot najkrajša vzpenjača na svetu – vsega skupaj ima le 66 m in obiskovalca mesta počasi, a zanesljivo pripelje z Donjega v Gornji grad. Potem ko smo pretreseni in prestrašeni le dojeli, da glasen pok ne naznanja začetka izgredov ali nesreče vzpenjače, smo se vanjo vkrcali še sami in uživali v pogledu na mesto, ki se nam je ob tem razpiral pred očmi. Na vzpetini smo s pomočjo vodičke prepoznali več pomembnih stavb: stolp Lotršćak, Strossmayerjevo sprehajališče, Trg sv. Marka, Banske dvore – današnji sedež hrvaške vlade, Parlament, Naravoslovni muzej in Kamnita vrata.

Po spustu do tržnice in kratkem postanku za drugo malico (želodčki so, ker se v dolino nismo peljali, ampak pešačili, zdaj že pošteno krulili) smo se s tramvajem odpravili do živalskega vrta, kjer smo še zlasti uživali, in se, ko je bila ura že blizu predvidenemu odhodu, od razigranih bitij takih in drugačnih vrst s težkih srcem poslovili.

Besedilo in fotografije: Barbara Struna

(Visited 63 times, 1 visits today)
Dostopnost