Tradicionalni slovenski zajtrk poteka ob dnevu slovenske hrane, to je tretji petek v mesecu novembru. Otroke, mladino in širšo javnost seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana ali predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje, pa tudi o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

V petek, 16. 11. 2018, so šestošolci poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka imeli tudi naravoslovni dan z naslovom Zdrava prehrana. Ob 8.30 so vsi učenci naše šole dobili za zajtrk kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Po zajtrku pa smo v avli naše šole občudovali največjo čebelo ob zvokih skladbe Slavka Avsenika – Čebelar, ki nam jo je zaigral devetošolec Matic. V galeriji si lahko ogledate, kako velika čebela je s pomočjo učencev naše šole v dopoldanskih urah nastala v avli. V sklopu naravoslovnega dneva so šestošolci obiskali lokalnega čebelarja Antona Koželja, ki nam je pokazal, kako pridelajo med, predstavil nam je zgodovino čebelarstva, pokazal nam je muzej, v katerem ima shranjeno veliko zbirko čebelarske kulturne dediščine. Muzej obsega čebelarsko literaturo: knjige, čebelarske revije, zbornike vse od leta 1700 do danes, veliko zbirko točil, panjev, čebelarskega orodja in pripomočkov, ki so jih čebelarji uporabljali več stoletij. Predstavljeni so tudi strokovni čebelarski pisci s svojimi deli. Gospod Koželj se je pošalil, ba bi morali, če bi želeli, da nam pokaže vse, na obisku ostati vso zimo. Učenci so se najbolj razveselili svežih medenjakov, ki jih je spekla ga. Vida Koželj.

Video povezava: https://www.youtube.com/watch?v=jP-IfdGCFb4&feature=youtu.be

Fotografije, video in besedilo: Andreja Grilj

(Visited 48 times, 1 visits today)
Dostopnost