Predstavljajte si, da se vam je ravnokar zlomil zadnji svinčnik, čez minuto bo zazvonil šolski zvonec, vi pa ga nujno potrebujete, saj je na urniku matematika. Urno stopite do Šolomata v šolski avli, vnesete vanj kovanec in svinčnik je že v vaši roki … Ste na pragu poletja hudo izčrpani, pa rabite super vitaminski napitek? Napitek Vitalčki je kot nalašč narejen za vas … Imate kmetijo, pa ne veste, kako bi za teden dni tudi vi užili dopust? Pokličite Brez skrbi d. o. o. in za vašo kmetijo poskrbijo tako, kot se šika … To je samo nekaj utrinkov in idej letošnjih šmarskih start upov, ki smo jih izdelali za projektno nalogo pri pouku DKE. Značilnosti tržnega gospodarstva smo poskusili razumeti na konkreten način preko ustanovitve svojega podjetja. Po navodilih smo samostojno začeli izbirati potrebne podatke in se vživeli v kožo mladih podjetnikov. Ker danes živimo v svetu tržnega gospodarstva, sta bili potrebni inovativnost in konkurenčnost. Dobili smo priložnost, da smo naše znanje usmerili v poklic, prav tako pa smo se naučili bolje sodelovati, saj je vsak prispeval k zastavljenemu cilju. Navdih za svoje podjetje smo poiskali pri že obstoječih startupih v Sloveniji in svetu. Uporabili smo svojo domišljijo in se odločili, s katero dejavnostjo se bo naše podjetje ukvarjalo. Na podlagi tega smo določili, ali bo naše podjetje d. o. o. ali s. p.. Nato smo zašli v podrobne podatke, kot so ciljna skupina potrošnikov, začetni kapital, kje in kako bomo svoje izdelke ali storitve prodajali. Naredili smo še pisno in videopredstavitev oz. oglas, s katerimi so naša podjetja dokončno zaživela. Končali smo tako, da smo svoje podjetje, storitve, bolj ali manj odlične izdelke predstavili pred razredom in s tem končali naše raziskovalno popotovanje.

Nastala so naša podjetja:

Sahara d. o. o., Slar s. p., Deblo s. p., Zvezda s. p., Bizi Bee s. p., Svinčzika s. p.,  Hotel Alfa s. p., Slov s. p., Brez skrbi d. o. o., Keltmag s. p., M. I. C. L. s. p., Vitalčki s. p, Šolomat s. p.,  Agencija za izobraževanje o uporabi obnovljivih virov (POV) d. o. o.; razstavljene pa so tudi lanskoletne najboljše reklame: Ecoglass s. p., Happy Paws s. p., Sun Nature s. p., Ranč Sultan s. p., FotoCat s. p., Vili Mili s. p..

Med vsemi start up-i so učenci izbrali dve najboljši podjetji iz vsakega oddelka. Zmagovalca 8. a sta podjetji Keltmag s. p. in Bizi Bee s. p., v 8. b pa sta nas najbolj navdušili podjetji Vitalčki s. p. in Sahara d. o. o.

 

Prilagamo nekaj fotografij naših izdelkov.

Besedilo: Tonja A. Krašek in Lea Strajner

Fotografije: Polona Ferbežar in učenci 8. r. 

 

(Visited 91 times, 1 visits today)
Dostopnost