Z učenci, ki obiskujemo izbirni predmet Raziskovanje domače okolice, smo si v decembru 2019 ogledali razstavo jaslic v šmarskem Turenčku. Ogled je vodila gospa Mira iz Turističnega društva Šmarje – Sap in opisovala, kdo je jaslice izdelal, kdaj in kje.

Predstavila bom nekaj izdelovalcev jaslic, čigar jaslice so bile razstavljene v Turenčku.

Želja po izdelovanju doma narejenih jaslic pri gospe Marinki Perme izvira že iz otroštva. Pred 10 leti je začela klekljati. Najprej je k domačim jaslicam dodajala zgolj detajla – zvezdo repatico in angelčka. Leto kasneje je sklekljala že prve jaslice in od tedaj vsako leto nove. Čipka je bombažna, včasih ji je dodan tudi zlat metaliziran sukanec. Svoje izdelke od l. 2012 razstavlja na Razstavi slovenskih jaslic v Veržeju. Gostovale so tudi že na razstavi jaslic z mednarodno udeležbo na Sveti gori (l. 2012) in na razstavi jaslic na Ptuju (l. 2015).

Za gospo Marinko Vahčič je izdelava jaslic poseben izziv, saj ji te predstavljajo najlepši del krščanske zgodovine, hkrati pa so neverjetno bogat vir ustvarjalnosti. Ker je od nekdaj občudovala klekljane izdelke in klekljarice pri svojem delu, je pred petimi leti poskusila tudi sama. Vseh tehnik se ne more naučiti nobena klekljarica, sama pa se jih je v Centru aktivnosti v Fužinah naučila dovolj, da je dobila domača božična jelka iz leta v leto bolj polna okraskov iz bombaža in metaliziranega sukanca. Dodaja jim tudi bleščice in perle. V zadnjem letu pa so prav z namenom sodelovanja na šmarski razstavi nastale tudi prve jaslice.

Mož Katarine Lavrih je pred 15 leti izdeloval jaslice iz lesa, ona pa se je želela preizkusiti v kateri drugi tehniki. Izkazalo se je, da je tako rekoč vsak njen izdelek prava umetnina. Uporablja različne materiale in tehnike. Najraje jih kvačka, sicer pa jih tudi veze na papir ali tkanino, jih s pomočjo žebljičkov izdeluje iz niti, figure oblači v usnje ali blago. Ali pa iz ploščic oz. peska izdeluje mozaike. Z možem svoje stvaritve razstavljata po celotni Sloveniji, leta 2013 pa so se znašle na mednarodni razstavi jaslic v Rimu (vse podatke sem dobila na razstavi). Raziskovalcem domačega okolja (nam učencem) so najbolj ostale v spominu lesene rezbarjene jaslice, jaslice iz čipk, jaslice s človekom, ki kaka, in jaslice iz usnja.

Mislim, da je ideja o postavitvi jaslic dobra, ker se s tem ohranja tradicija. Bilo mi je zelo zanimivo, kako so lahko jaslice narejene iz tako različnih materialov, še zlasti prijetno pa je bilo, ker smo lahko jedli bonbone.

Besedilo in fotografije: Brina Jereb, 9. a

(Visited 69 times, 1 visits today)
Dostopnost