V petek 4. 3. 2022, smo se učenci, ki obiskujemo izbirni predmet Sonce, Luna, Zemlja, in nadarjeni ter uspešni učenci odpravili na naravoslovno raziskovalni tabor v CŠOD Medved. Tam smo se udeležili vodenega programa, ki je ne samo razširil našega obzorja o vesolju, ampak tudi spodbudil zanimanje zanj.  

Čeprav smo bili tam le čez vikend, smo imeli nadvse pester program. Imeli smo marsikatero  predavanje in se vedno naučili kaj novega. Ogledali smo si ozvezdja, s pomočjo mobilnih aplikacij in v živo na nočnem nebu, se naučili brati zvezdne karte, razpravljali o zvezdah, osončjih, galaksijah in mnogih drugih nebesnih telesih. Poleg vseh predavanj pa nismo pozabili na zabavo. Vikend so popestrile številne delavnice, orientacija po Medvedjem brdu in izdelovanje astro-pice.  

Glede na urnik dejavnosti, ki so nas čakale, smo imeli presenetljivo veliko prostega časa. V prostih urah smo, poleg vsesplošnega kramljanja, tako učenci kot učitelji razvijali svoje ročne spretnosti z udeležbo programa Šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev. 

Program je spomin na preteklost in narejen za prihodnost mnogih. K programu je pozval profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli Maribor in ustanovitelj humanitarnega društva UP-ornik Boris Krabonja, ki je z akcijo začel že 29. 8. 2021 in bo potekala vse do 9. maja 2022. Cilj akcije je zbrati denar z izdelavo šestih milijonov papirnatih ladjic iz odpadnega papirja, ki predstavljajo šest milijonov žrtev holokavsta. Pridobljen denar od odpadnega papirje gre za dobrodelne namene in veseli smo, da je lahko tudi OŠ Šmarje – Sap prispevala svoj delež, predvsem pa smo sedaj mojstri v izdelovanju papirnatih ladjic. 

Tabor smo zaključili v nedeljo, 6. 3., in se v Šmarje vrnili nasmejani in polni novega znanja ter izkušenj. Zahvaljujemo se naši mentorici Mateji Pogorelc za organizacijo in se že veselimo novih dogodivščin.  

Besedilo: Maša Valentina Krašek, Neža Šetina

Fotografije: Mateja Pogorelc

(Visited 163 times, 1 visits today)
Dostopnost