Prejšnji teden so ravnateljica, pomočnica ravnateljice in koordinatorica mednarodnega Erasmus+ projekta Učenje je (lahko) igra obiskale OŠ Kosta Trifković v Novem Sadu. 

Srbski sodelavci so ena najuspešnejših šol v programu Erasmus+ v Srbiji z mnogimi že izpeljanimi in tekočimi projekti mednarodnega sodelovanja. So tudi ena od osmih šol, ki je akreditirana za udeležbo v programu. Akreditacija namreč omogoča finančno podporo projektom brez posebnega pisanja projektne prijave.

Sodelavci z OŠ Kosta Trifković so predstavili primere dobre prakse Erasmus+ projektov, med drugim projekte Internacionalizacija šole skozi interkulturnost (mobilnost učiteljev – obisk seminarjev in šol v tujini s ciljem učenja o inovativnih metodah poučevanja), Dajmo obrniti učilnico (obisk seminarjev za učenje o metodi obrnjena učilnica) in Žive knjige v šoli (strateško partnerstvo s ciljem implementacije neformalne metode Živa knjižnica v formalno izobraževanje). Danes so srbski partnerji vključeni v mnoge Erasmus+ projekte, ki omogočajo izmenjave učencev, kar je cilj tudi naše šole.

Poleg ogleda šolskih prostorov, spoznavanja srbskega izobraževalnega sistema in sodelovanja pri pouku smo planirali naslednji mednarodni projekt OŠ Šmarje – Sap. Ideja je vezana na izmenjave učencev, v katerih razvijajo veščine trajnostnega razvoja (trajnostna mobilnost, inkluzija in omogočanje kvalitetne izobrazbe, ponovna uporaba, podnebni ukrepi …). Projekt bomo v vlogi koordinatorja prijavili nacionalni agenciji za Erasmus v Sloveniji CMEPIUS. 

Z veseljem smo si ogledali tudi Novi Sad – Evropsko prestolnico kulture 2022, Petrovaradinsko trdnjavo, Fruško goro in Sremske Karlovce ter uživali ob reki Donavi. 

Besedilo in fotografije: Tamara Jovičić, koordinatorica mednarodnega Erasmus+ projekta

(Visited 74 times, 1 visits today)
Dostopnost