Pesmica, ki nam gre lepo v ušesa, pravi: »Na kmetiji je lepo …«

Da bi to preverili, smo se res odpravili na kmetijo. Pa ne na kar neko, šli smo na pravo ekološko kmetijo k družini Duša v Luče pri Grosuplju.

Res smo bili prijetno navdušeni nad pravo kmečko malico, ki nam jo je pripravila gospodinja Andreja. Okušali smo doma pečeni kruh s semeni, skute in sire z raznimi zeliščnimi in sadnimi dodatki. Pa še domače sadne jogurte in sir, pečen na žaru … Jedli smo celo kruh iz pirine moke, mnogi smo za piro prvič slišali. K dobri malici spadata tudi toplo domače mleko in zeliščni čaj, ki ga gospodinja Francka pripravlja iz zelišč, nabranih v okolici domačije.

Po obedu pa je na kmetih na vrsti trdo delo. No, mi nismo delali, ampak smo si natančno ogledali gospodarska poslopja, dvorišče, stroje in orodja, njive, travnike. Prav tu pa nas je čakalo veselo presenečenje. Prva sta nas pozdravila hišni muc in sosedov kuža, s pašnika sta do ograje v galopu prirezgetala dva konja. Nato smo si ogledali hlev, kjer je goveja živina, ki je v prosti reji. Ker so živali vedele, da z obiskom ljudi »pride« tudi hrana, so hitro pritekle do ograde in čakajoče strmele v naše vrečke, roke. Nismo jih hranili, smo jih pa veselo božali, ogovarjali, klicali.

Na kmetiji za enim končanim delom pride takoj na vrsto drugo … Tudi nas je že čakal gospodar Andrej in nam razkazal sodobne stroje. Najbolj veseli smo bili, ko smo se lahko povzpeli na »taveliki« traktor in ga v mislih celo malo vozili.

Mi bi radi še kar ostali, celo na skednju na senu smo si želeli prespati, pa smo žal morali domov, gospodar in gospodinja pa k novemu kmečkemu opravilu.

No, danes se nista tako utrudila, saj sta imela na obisku veliko razigranih in zvedavih glavic in sta potem verjetno mnogo lažje nadaljevala z delom.

 Besedilo in fotografije: Danica Mostar

(Visited 118 times, 1 visits today)
Dostopnost