Učenci 9. razredov so na ogled v avlo šole postavili svoje izdelke, DNK molekule. 

V svojem ustvarjanju so bili zelo inovativni, uporabili so les, plastiko – žličke, slamice, plodove, bonbone, glino, papir, stiropor …

V jedru vsake naše celice, v njenem mikrosopskem jedru, se nahaja ves naš dedni zapis. Ta je shranjen in zapisan v skrivnostnem kodu, ki vsebuje le 4 osnovne gradnike. Naša abeceda ima 25 črk, ta le 4, če malo poenostavimo. 

Polovičko tega zapisa nam je prispeval oče, dugo polovičko pa mama, ob samem začetku našega spočetja, ko smo bili na stopnji oplojene jajčne celice. Ta se je začela veselo deliti, nastajal je zarodek in postopno z nastankom tkiv, organov … naše telo oz. mi. Ta skrivnostna molekula ima posebno zgradbo, je dvojna vijačnica z zelo zapletenim imenom deoksiribonukleinska kislina ali krajše DNK. 

V jedru vsake naše celice je 46 takih molekul. Tik pred delitvijo celic, kar se v našem telesu stalno dogaja, se te dolge zapletene molekule skrčijo, navijejo okrog beljakovin, da nastanejo kromosomi. Ena DNK molekula se pretvori v en kromosom. V jedru naših celic je natanko 46 kromosomov. Drugi organizmi imajo drugačno število kromosomov v jedru; npr. pes jih ima 78, čebela 16, koruza 20, šimpanz 48, bakterija le 1. Vse, kar se vidi, ko se pogledaš v ogledalo, navodila za nastanek vseh tvojih lastnosti, celo kako se odzivaš, čustvuješ, vse je zapisano na tej skrivnostni molekuli.

Če bi vse zapise, ki so shranjeni v našem jedru zapisali na A4-format papirja, bi nastal 100-metrski kup papirja.

                                            

Molekula je fascinantna in vredna vse naše pozornosti.

Besedilo in fotografije: Vesna Groznik

(Visited 107 times, 1 visits today)
Dostopnost