Leto smo se na Osnovni šoli Šmarje-Sap vključili v projekt organizacije WWF imenovan Eat4Change, ki spodbuja ozaveščanje, kako prehrana vpliva na naše okolje. Všeč nam je bila ideja, da lahko vsak posameznik naredi marsikaj za lepši, čistejši in bolj ekološki jutri, in to že danes.

Zato smo pripravili majhen projekt  božičnega obdarovanja, ki je vključil učence prostovoljce in vse zaposlene na šoli.

Začeli smo s kratkimi delavnicami na katerih smo ugotavljali, kako lahko praznujemo čim bolj trajnostno, na kaj lahko pazimo pri nakupu daril, embalaže, prazničnega okraševanje in tudi hrane. Učencem smo predstavili podatke, v kolikšni meri lahko občasna izbira rastlinske hrane pripomore k ohranjanju okolja, nato pa smo se lotili dela.

Skupaj smo zagnano oblikovali voščilo in pripravili sestavine za delavnico. Na delavnici smo naredili ogromno okusnih bananinih palačink ter napekli goro piškotov. Skupaj smo preživeli čudovito popoldne – učenci so samostojno mesili, oblikovali in pekli ter seveda tudi malo malicali, saj je bilo potrebno napolniti želodčke in tudi poskusiti, kaj dobrega smo spekli. Nato smo piškote zapakirali v božična darila v ekološki embalaži in jih naslednji dan podarili vsem zaposlenim na šoli.

Ideja, da poskrbimo tako za okolje kot tudi drug za drugega, da bomo živeli v lepšem in bolj prijaznem svetu, je lepo zasijala. Vrednote kot so hvaležnost in sodelovanje pa so polepšale božični čas. Zopet se je izkazalo, da je skupno ustvarjanje samo po sebi darilo.

Besedilo: Špela Casagrande

video: Lara Lipnik

(Visited 75 times, 1 visits today)
Dostopnost