Na naši šoli je v začetku meseca marca potekala prva izmenjava v okviru Erasmus+ projekta z naslovom Pozitivna psihologija: Cvetoče šole. Naših 16 učencev je gostilo 20 učencev iz dveh različnih držav. 10 učencev je prišlo iz Srbije iz Novega Sada in sicer iz Osnovne šole Kosta Trifković in Osnovne šole Branka Radičević, 10 učencev pa iz dveh hrvaških šol iz Zagreba in sicer Osnovna šola Frana Galovića in Osnovna šola Odra. V mobilnosti nam je pri organizacija pomagala tudi ljubljanska šola Osnovna šola Livada in njihovih 5 učencev ter učiteljice. V spremstvo otrok so prišle tudi učiteljice omenjenih šol. Program je bil pester preko celega tedna, ko se je zvrstil res pester izbor aktivnosti. 

Učenci so prispeli v nedeljo, ko smo jih gostitelji pričakali v popoldanskih urah pred naš šolo. Sledila je namestitev pri družinah, nekateri so prijazno sprejeli tudi dva učenca. 

Ponedeljek je potekal na OŠ Šmarje-Sap, kjer smo goste prijazno pozdravili z dobrodošlico ter jim podarili darilca. Sledil je sprehod do Zacurka in socialne igre. Po kosilu smo se z redno linijo 3G odpravili do Hiše Evrope, kjer so nas prijazno sprejeli in nam s pomočjo interaktivnih pripomočkov predstavili delovanje Evropske unije. Na koncu so učenci po skupinah reševali kviz, ki niti ni bil tako lahek. 

V torek smo dan prav tako preživeli na naši šoli, kjer smo se udeležili delavnic iz pozitivne psihologije. Veliko smo se naučili o prijateljstvu, kej pomeni sreča in kaj nas osrečuje. Po malici smo imeli snovanje kluba pozitivne psihologije, ki naj bi se obdržal na vsaki šoli in uspešno širil pozitivnejše okolje za učenje in odnose s sovrstniki in zaposlenimi na šoli. Vsaka skupina je ustvarila svoj logotip,, naučila pa smo se predvsem, kako poslušati drug drugega in kako sprejemati konsenze. Za konec dneva smo se v telovadnici igrali še športne igre, kjer nam je bil najbolj všeč “painball”. Popoldne so otroci preživeli doma pri svojih družinah. Nekateri so se odpravili v Woop, drugi so pekli piškote, tretji odšli na trening, …

V sredo so nas gostili na Osnovni šoli Livada. Za nas so se res potrudili in nam pripravili topel sprejem. Sledil je drugi del delavnic iz pozitivne psihologije in fraktalne risbe. Po kosilu smo popoldne preživeli v našem glavnem mestu Ljubljana. Do centra smo prišli z ladjico, nato pa si s pomočjo vodnika ogledali glavne znamenitosti in strogi center mesta. 

Sledil je odhod domov in priprave za naslednji dan. Četrtek je bil čudovit dan poln vtisov in druženja. Celodnevni izlet nas je še bolj povezal, saj smo imeli čas za prosto druženje. Naša prva postojanka je bila Postojnska jama, naslednji postanek smo imeli pri Predjamskem gradu, za konec pa še naš čudovit Piran in morje. Vračali smo se pozno zvečer, ko je bil čas za pakiranje stvari in pripravo za slovo od gostov. 

V petek so naši gosti v dopoldanskih urah odšli vsak proti svojemu domu in se varno vrnili v domači kraj. 

Za našo šolo je bila to prva izmenjava. Še enkrat se najlepše zahvaljujemo vsem družinam, ki so odprle vrata svojih domov in prijazno sprejele vse naše goste. Učenci, tako naši kot tuji, so z izmenjave odšli polni pozitivnih izkušenj in vtisov ter novih prijateljstev.

Fotografije in besedilo: Lara Lipnik

(Visited 88 times, 1 visits today)
Dostopnost